Download KABEL++ Kabelberekening
 

KABEL++ is verkrijbaar in twee variaties namelijk de light versie welke verkrijbaar is in een gratis demo versie, en de advanced versie met tal van extra mogelijkheden.

De light versie kunt u hier gratis downloaden, om dit bestand te kunnen downloaden dient u ingelogd te zijn op deze site.

Als u nog geen gebruikersnaam en wachtwoord heeft om in te loggen op deze site dan kunt u zich alsnog gratis registreren.

 
Light Versie

 

De eenvoudige uitvoering. De bediening is eenvoudig en toegesneden op de installateur. Het berekent de kabels aan de hand van de NEN-1010 5e druk en houdt rekening met spanningsverlies en kortsluitlengte.

In het hele programma wordt er tijdens elke stap uitgebreide hulp en nadere informatie getoond zodra men met de cursor op het betreffende gebied staat.

Uiteraard is er een uitgebreide bibliotheek van zekeringen en automaten in het programa opgenomen waaruit het programma automatische de geschikte sterkte selekteerd. De grafiek hiervan wordt tezamen met de optredende stromen gepresenteerd in een grafische weergave.

Voor de berekening van motorkabels zijn er de genormaliseerde motoren opgenomen. Omdat er tevens diverse aanloopmogelijk-heden van motoren kan worden opgegeven ontstaat zo een complete berekening.

Het programma houdt bijvoorbeeld rekening met de invloed van het toepassen van een frequentie-omvormer, waarbij het uitmaakt of er een afgeschermde kabel of een niet afgeschermde wordt toegepast.
Door het toepassen van uitgebreide helpteksten wordt de gebruiker verder in begeleid om de juiste kabel te kunnen selekteren.

Voor de berekening van motorkabels zijn er de genormaliseerde motoren opgenomen. Omdat er tevens diverse aanloopmogelijk-heden van motoren kan worden opgegeven ontstaat zo een complete berekening.

Een afdruk op de printer van de berekening en de grafiek ontbreekt
uiteraard niet.

 
Advanced Versie

Er zijn nu meer mogelijkheden. Zo kan de gebruiker nu selectiviteits-berekeningen doen. Daarnaast is er een transformator berekenings-module opgenomen. De geselekteerde transformatorkabel en transformator worden gekoppeld met de berekening van de kabel naar de motor. afhanelijk van de demping in de transformator en transformatorkabel zal de kortsluitlengte veranderen en zal tevens de selectiviteit worden beinvloed.

De door het programma berekende condensatorbatterij wordt eveneens bij het bepalen van de demping betrokken. Overigens kan er ook de selectiviteit t.o.v. een middenspanningszekering worden bepaald. Invloeden van een middenspanningsnet worden eveneens
zichtbaar gemaakt. Immers wanneer er een forse motor aan het net wordt geschakeld zal er een spanningsdip optreden op bijvoorbeeld 10 kV nivo. Dit mag niet te groot zijn.

Tevens kan hij extra voedingskabels inzetten, bijvoorbeeld een extra schakelkast die meerdere onderliggende subverdelingen voedt, waardoor de demping toeneemt en de kortsluiting nadeling wordt beinvloed. Het progamma brengt dit nauwkeurig in rekening.